Routes en Evenementen - The Barkley marathon

Routes en Evenementen - The Barkley marathon

The Barkley Marathon is een mythische ultramarathon. Deze wedstrijd, die plaatsvindt in de Amerikaanse staat Tennessee, staat bekend als de meest extreme uithoudingsrace ter wereld. Binnen zestig uur moeten de deelnemers vijf rondes afleggen door onherbergzaam gebied. Het parcours is niet uitgezet. Deelnemers moeten met kaart en kompas hun weg vinden. Door bepaalde bladzijden uit verstopte boeken te scheuren, moeten zij aantonen dat zij de juiste route hebben gevolgd. Elke ronde is zo’n 35KM. De meeste deelnemers komen niet verder dan één ronde. In de 35 jaar dat de race bestaat wisten slechts vijftien lopers alle vijf de rondes binnen de tijd te volbrengen.

 

Bergbeklimmer, ultraloper en schrijver Michiel Panhuysen is de eerste en enige Nederlander die ooit deelnam aan de Barkley. Hij probeerde het vijf keer, maar kwam nooit verder dan twee rondes. In zijn boek ‘In de ban van de Barkley’ schrijft hij over zijn persoonlijke ervaringen, de achtergrond van zijn fascinatie voor deze slopende race en de lessen die hij hierdoor leerde over zichzelf en het leven.

‘Het schrijven van dit boek spookte al een aantal jaren door mijn hoofd. In 2011 was ik voor de eerste keer getuige van deze ultramarathon in Frozen Head State Park. Het daaropvolgende jaar besloot ik mee te doen en ook een poging te wagen op het onherbergzame parcours. Je hebt in de Barkley te maken met heftig terrein waarin je overdag maar ook ’s nachts zelf je route moet vinden. Dikke mist en sneeuwval in combinatie met tijdsdruk bemoeilijken je missie om vijf rondes op tijd af te leggen. Organisator Lazarus Lake heeft met zijn Barkley Marathons de filosofie om mensen in de Barkley dieper te laten gaan dan ze ooit dachten. Ze moeten bij wijze van spreken de bodem in zichzelf kunnen zien, grenzen verleggen en zich met deze ervaring verrijken’, aldus Michiel Panhuysen.

 

Sigaret als startschot

De Barkley heeft een aantal zeer markante kenmerken. Waar wij gewend zijn om met een startpistool te starten, is bij de Barkley het opsteken van een sigaret door organisator Lazarus Lake het sein van vertrek. Lake bepaald trouwens ook zelf wie er mee mogen doen en hoe laat er gestart wordt. Voor alle uitvallers wordt er steevast een melodie op een bugel gespeeld.

Panhuysen: ‘Vanaf het bijzondere startsignaal moet alles voor de lopers kloppen en gaat het om een combinatie van kracht, mentale weerbaarheid, techniek, snelheid en ook een portie geluk. De ronde is ongeveer 35 kilometer. Dit lijkt makkelijk te behalen in 12 uur tijd, maar de heuvels zijn verschrikkelijk lang, steil en begroeid met bramenstruiken. Natuurlijk speelt de vermoeidheid ook mee, het is enorm moeilijk om goed te navigeren als je al twintig uren bezig bent. Meedoen aan de Barkley geeft echter ook een bijzondere binding met de andere betrokkenen door de gezamenlijke uitdaging, de sfeer en het landschap. Het is voor mij een soort familie geworden waar je deel van uitmaakt’.

 

Bijzondere race

Al met al is de Barkley een hele bijzondere race die door Michiel Panhuysen nauwkeurig en pakkend in 190 pagina’s wordt beschreven. Het boek 'In de ban van de Barkley' is daarom niet alleen voor (ultra)lopers en natuurliefhebbers, maar ook voor iedereen die gevoelig is voor een gekke uitdaging.