Committed Athlete - Rick Lablans
- Geplaatst op
- Door 365 Sports
- Geplaatst in Committed Athlete
De bekende sporters krijgen al voldoende aandacht. Daarom interviewen we in de Committed Athlete een gepassioneerde sporter. Hierin laten we elke maand zien hoe het leven van de 'normale' fanatieke sporter eruit ziet. In deze editie zoomen we in op het sportleven van Rick Lablans.
Naam
Rick Lablans
Leeftijd
43 jaar
Sport
Hardlopen, Trailrunning, OCR, Krav Maga, Boulderen
Werk
Zelfstandig Ondernemer: Gedragswetenschapper (Sociaal Psycholoog) en Interventiekundige, met agressiehantering / conflictbemiddeling als specialisme
"Ik ben nu naar mijn idee een betere loper dan ooit, met name door de rustige opbouw. Ondanks mijn hoge belastbaarheid, moet ik toch weer opnieuw uitvinden wat mijn lichaam aankan."
Wanneer en waarom ben je begonnen met sporten?
Ik ben op heel jonge leeftijd (6 jaar) begonnen met vechtsporten. Eerst judo, en later Japans en Braziliaans Jiu-Jitsu. Daarbij deed ik gaandeweg ook veel fitness en conditietraining. Ik heb daarnaast lang aan stijldansen gedaan op redelijk hoog niveau, waarbij ook een goede conditie, kracht en flexibiliteit nodig zijn. Uiteindelijk heb ik de opleiding tot Krav Maga instructeur gevolgd, en ben ik jaren eigenaar en hoofdinstructeur geweest van een eigen Krav Maga school.
Momenteel vul ik de meeste tijd met hardlopen, trailrunning, OCR en boulderen. Aan hardlopen heb ik, hoe gek het ook klinkt, vroeger altijd een verschrikkelijke hekel gehad. Dat deed ik eigenlijk alleen als ondersteuning voor mijn conditie, maar ongeveer 10 jaar geleden ben ik met mijn goede vriend Bart gaan trainen voor OCR. Dit sprak mij ontzettend aan, vanwege de combinatie van kracht, techniek, de samenwerking van verschillende spieren en het benodigde duurvermogen. Dit veranderde ons van funrunners naar lopers in het wedstrijdvak. Uiteindelijk hebben we in 2016, 2017 en 2018 zelfs meegedaan aan de Europese- en Wereldkampioenschappen OCR.
"Ik ben groot van van body weight oefeningen, omdat de kans op overbelasting een stuk lager is wanneer je geen gewicht toevoegt."
Hoe ziet je sportweek eruit?
Ik probeer in elk geval 1 of 2 keer per dag bodyweight oefeningen te doen zoals push-ups, pull-ups, squats, planken, lunges en burpees. Als het mooi weer is, lekker in de tuin. Bij slecht weer doe ik het gewoon binnen. Hier ben ik groot fan van, omdat de kans op overbelasting een stuk lager is wanneer je geen gewicht toevoegt.
Door een kink in de kabel qua gezondheid in 2018 ben ik heel er van hardlopen gaan houden. In augustus 2018 ben ik heel erg ziek geworden en ben daardoor bijna twee jaar uit de running geweest. Na een heel traject met een compleet medisch team, herstelde ik langzaam. Bij toeval kwam daar uit dat hardlopen voor mij de manier is om dit te overwinnen. Sinds een aantal maanden ben ik weer aan het opbouwen. Hardlopen is daarmee dus echt letterlijk mijn therapie.
Ik geniet er ontzettend van dat ik er nog ben en ik liep de afgelopen maanden drie tot vier keer in de week hard. Momenteel zelfs elke dag! Door de ‘gratis’ tijd die ik heb gekregen geniet ik veel meer van dingen. Daarnaast wil ik weer grote afstanden gaan lopen. Ik train voor marathons en lange (ultra)trails in de bergen en andere mooie gebieden. In de natuur ben ik graag en voel ik mij op mijn gemak. De rust, de ruimte in combinatie met het buiten actief zijn, vind ik heerlijk! Op dit moment ben ik aan het trainen voor de Half Marathon des Sables: een meerdaagse woestijnrace van 120km, waarin wij als lopers volledig zelfvoorzienend zijn.
Hoe motiveer je jezelf voor een training?
Ik ben altijd heel erg intrinsiek gemotiveerd geweest. Uit het bewegen en het trainen zelf haal ik al heel veel voldoening. Als ik dan ook nog een doel heb om naartoe te werken, dan moet ik mijzelf eerder inhouden, door mijn enthousiasme om dat te willen bereiken. Ik weet inmiddels dat ik een behoorlijke belasting aankan, alleen dat is niet altijd nodig. Dus vaak is verstandig trainen ‘met beleid’ voor mij het meest productief.
"Zeker als duursporter moet je jezelf dwingen om om de zoveel tijd domweg te blijven drinken, ook als je geen dorst hebt."
Waar let je op bij je voeding?
Qua voeding let ik op voeding met een hoge voedingswaarde, veel eiwitten, relatief laag in vet, uiteraard afhankelijk van mijn training. Voor een lange duurtraining kun je natuurlijk wel wat extra vetten gebruiken. Tijdens mijn training en wedstrijden maak ik al jaren gebruik van de producten van Sportvoedingwebshop. Henk-Jan Koershuis, de eigenaar, is altijd bereid een goed advies te geven wanneer je dat nodig hebt.
En verder is uiteraard je vochthuishouding van groot belang. Zeker als duursporter moet je jezelf dwingen om om de zoveel tijd domweg te blijven drinken, ook als je geen dorst hebt. Je verliest door het zweten toch zouten, mineralen en die moet je wel aanvullen. Hiervoor gebruik ik sportdranktabletten en bij echte ultra’s voeg ik daaraan een zakje ORS toe tegen de uitdroging.
Hoe ziet je ideale sportontbijt eruit voor een wedstrijd?
Ik maak graag shakes van vers fruit en groente. Voor een zware training maak ik vaak een havermoutshake met extra eiwitten. Dus je mixt havermout, eiwitpoeder, banaan en water in een vaste verhouding in de blender.
Op welke sportprestatie ben je het meest trots?
Waar ik het meest trots op ben, is geen prestatie van mijzelf. Ik ben het meest trots op mijn kinderen die ik train. Ik heb twee kinderen met een beperking in de aansturing van hun spieren en ik train hen om hier zo goed mogelijk mee om te gaan, en hun spieren en conditie op peil te houden. Ik maak voor hen schema’s voor hardlopen en bodyweight en die trainen we dan samen. Hoe meer je de spieren laat samenwerken, hoe beter voor hun motoriek, aansturing en coördinatie.
De dingen die ik zelf heb gedaan, vond ik altijd redelijk vanzelfsprekend. Ik heb altijd mijn lijf op zo’n manier kunnen trainen en aansturen, zodat het deed wat ik wilde. Ik heb altijd kunnen trainen, maar ik ben mijzelf hiervan nu veel bewuster. Zeker na mijn ziekte. Ik train nu heel bewust, wil mezelf niet overbelasten en werk voor het eerst met schema’s.
Ik ben nu naar mijn idee een betere loper dan ooit, met name door de rustige opbouw. Ondanks mijn hoge belastbaarheid, moet ik toch weer opnieuw uitvinden wat mijn lichaam aankan. En als hardloper krijg je sowieso natuurlijk heel vaak tegenwerpingen van mensen. Vaak zijn dat de ‘standaard’ dingen: dat het slecht is voor je knieën, voor je rug, voor je gewrichten, enz. Alleen tenzij er medisch gezien echt iets mis is, denk ik dat hardlopen met de juiste opbouw, loopscholing en ondersteunende krachtoefeningen voor veel mensen eerder de oplossing is, in plaats van het probleem.
Wat is je volgende sportdoel?
Dit jaar wil ik mij richten op het lopen van lange afstanden. Zowel op de weg als op de trails. Mijn hoofddoel voor 2021 is de Half Marathon des Sables, in Fuerteventura. Stap voor stap breng ik gecontroleerd mijn gewicht omlaag. De echt ‘overtollige’ kilo’s ben ik al bijna kwijt. Ik loop hiervoor op een lage hartslag, die gericht is op vetverbranding. Echt langzame lange duurlopen. Hierdoor neemt de afstand sneller toe, zonder dat de belasting heel erg toeneemt. Om dat te bereiken heb ik een lange tijdspanne. Het einddoel heb ik in gedachten en daarna ga ik kijken wat de tussendoelen moeten worden. Als ik bijvoorbeeld zoals nu train voor een lange trail, kijk ik welke doelen ik tussentijds kan stellen om dit te halen en om op de juiste tijden te checken of ik op niveau ben.
Voor welke amateursporter heb je het meeste bewondering?
In mijn directe omgeving zijn dat mijn twee vaste sportvrienden Patrick van Dam en Bart van den Brakel, omdat ik weet hoe druk ze zijn en ze toch tijd maken voor hun trainingen. Ook heb ik veel bewondering voor Sjors van Noort, een hele goede ultraloper. Ik mag hem graag. Hij is erg goed, en tegelijk relaxt, ontspannen en vrolijk. Hij heeft mij zeker geïnspireerd, hoewel ik denk dat hij dat niet eens weet!
Daarnaast heb ik van de professionals zeer veel respect voor Tommy ‘Rivs’ Rivers. Hij is naar mijn idee één van de beste trail- en ultrarunners ooit, en strijdt nu tegen een agressieve vorm van kanker. Vooral als je ziet hoe hij hiermee omgaat, zich op zijn herstel richt, zijn tijd verdeelt en hoe belangrijk zijn gezin voor hem is, maakt hem voor mij een inspiratie.
Wat is je favoriete sportboek?
Christopher Mcdougall – Born to run: a hidden tribe.
Een boek over ultralopen, vanuit verschillende benaderingen. En dan vooral die vanuit de ‘Westerse’ wereld ten opzichte van die van de Tarahumara, een Mexicaanse stam waar hardlopen onderdeel is van plezier en het dagelijks leven. Een aantal goede lopers gaat op reis naar deze indianenstam om van hen te leren. Ik vind de schrijfstijl heel prettig. Elke keer dat ik dit boek lees, grijpt het me weer op een hele positieve manier aan en raak ik er opnieuw door geïnspireerd!
Wat is je favoriete sportfilm/docu/serie?
Een hele extreme race waarbij mensen bladzijden uit boeken moeten meenemen om te bewijzen dat ze op een ‘controle’post zijn geweest. Verder gebruik ik de tijd die ik zou besteden aan tv kijken eerlijk gezegd liever aan andere dingen, zoals gitaar spelen, hardlopen of een goed boek.
Welke producten van 365 Sports heb je in de kast liggen?
Ik heb een hele collectie Inov-8 voor OCR en tegenwoordig ook voor trailrunning. Dit varieerde van de Trailroc, tot de Bare Grip (de opvolger is de Mudclaw G 260). Sinds kort ben ik geïnteresseerd in Compressport, omdat ik hier hele goede verhalen over hoor. Ik ben me hier nu in aan het verdiepen, omdat het heel licht en luchtig spul is.